BİZDEN HABERLER:



* Yeni ürünümüz kompresör & azot jeneratörü bir arada! İlk makinemiz Konya'da ki müşterimize teslim edildi.


* Basınçlı hava sektörünün güçlü dergisi AIRWORLD dergisi ile 2023 yılı için reklam anlaşmasını yaptık.


* 17&21 nisan 2023 tarihleri arasında Almanya'nın Hannover şehrinde yapılacak olan sektörün en güçlü fuarında yerimizi ayırttık. Ayrıntıları daha sonra buradan yayınlayacağız.


1999 yılından beri sektörün lider firmalarında çeşitli bölümlerde görev alıp tecrübe kazanan yöneticilerin bir araya gelerek 2008 yılında İstanbul'da kurduğu ENKE, yenilikçi ve öncü teknoloji firmasıdır. Birçok başarılı projeye imza atmış olan firma aşağıda belirtilen ürünlerin imalatında, satışında, servisinde ve bunların otomasyonu konusunda uzmandır.


Üretimi, satışı ve servisi yapılan ürünler:


* Azot jeneratörleri

* Oksijen jeneratörleri

* Kimyasal hava kurutucuları

* Gaz enjeksiyon kontrol panoları

* Vidalı kompresörler ve ekipmanları

* Orta basınç kompresörler ve ekipmanları

* Yüksek basınç kompresörler ve ekipmanları


ENKE, imalatını yaptığı ürünlerin yüksek verimliliği ve performansını uzun yıllara dayanan sektör deneyimi ve ar-ge çalışmalarına borçludur.


Yüksek verimli ekipmanların kullanıldığı ürünler yüksek teknoloji ve dünya standartlarıyla imal edilmektedir.


ENKE, yurtiçinde ve yurtdışında denizcilikten gıdaya kadar farklı sektörlerde anahtar teslim ve mobil çözümler sunan lider firma konumundadır.

YAPTIĞIMIZ BAZI PROJELER:

BAZI REFERANSLARIMIZ:

ENKE MAK SAN VE TİC LTD ŞTİ

Meclis Mah Teraziler Cad Perpim San Sit No:31/B49

Sancaktepe - İSTANBUL - TÜRKİYE

  +90 216 456 56 36

info@enke.com.tr

AZOT NEDİR?


Azot diğer adıyla nitrojen, periyodik cetvelde N simgesi ile gösterilen bir elementtir. Azot’un atom numarası 7′dir. Tatsız, kokusuz, renksiz bir soy gazdır. Azot, atmosferin yaklaşık %78′ini oluşturur ve tüm canlı hücrelerinde bulunur. Azot amino asit, nitrik asit, siyanür, amonyak gibi önemli bileşikler de oluşturur. Azot, daha çok havanın sıvılaştırılması ve ayrıştırılması yöntemi ile elde edilir.

Azot sıvı ve/veya gaz fazlarında ticari olarak bulunur. Gaz halde basınçlı tüpler ve manifoldlu tüp paletleri (MTP), sıvı halde likit tüpler içinde veya büyük tüketimler için dökme sıvı olarak tedarik edilebilir. Diğer bir sunum şekli ise müşteri sahasında üretimin sağlandığı yerinde tedarik (azot jeneratörü) sistemleridir. TSE standartlarına göre sıvı/gaz azotun birinci sınıfının safiyeti minimum %99.999, ikinci sınıfının safiyeti minimum % 99.99 olmalıdır.




PSA AZOT JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ
















Gaz halindeki azotun atmosferdeki havadan ayrıştırılması işlemi, CMS'nin (Carbon Molecular Sieve) ayrıştırma özellikleri prensibine dayanmaktadır. Çift yataklı CMS ile doldurulmuş adsorber sistemi, dönüşümlü olarak basınçlı havayla beslenir. Adsorberlerden birisi azot üretirken, diğer yatağın basıncı atmosfer basıncına düşürülerek rejenerasyonu yapılır. Rejenerasyon süresi tamamlandığında her iki adsorber yatağındaki basınç eşitlenir ve böylece basınçlı hava maksimum verimlilikte kullanılır. Daha sonra diğer yatak devreye girerek azot üretmeye başlar. Bu ayrıştırma metodu PSA (Pressue Swing Adsorption) olarak adlandırılır.





AZOT JENERATÖRÜ SİSTEM ŞEMASI


















ENKE PSA AZOT JENERATÖRÜ ÖZELLİKLERİ


•1 ila 5000 Nm3/saat arasında değişen kapasiteler

•% 99,999'a kadar ürün safiyeti

•Yüksek kaliteye sahip CMS

•Online çiğlenme noktası ölçümü

•Kolay montaj

•Yüksek teknik ve endüstriyel standartların kullanıldığı güvenilir teknoloji

•Özel müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mühendislik çalışmaları

•Telemetre sistemi

•Minimum düzeyde bakım gerektiren sistemler•Teknik eğitim ve servis




KULLANIM ALANLARI


* Lazer kesimde

* Amonyak sentezinde

* Kimya, tekstil, gıda, boya sanayinde inert atmosfer sağlamada

* Aşırı yanıcı sıvıların azot basıncı altında transferinde

* Elektronik sanayinde, ampul imalatında

* Gıda sanayinde yiyeceklerin şoklanması ve uzun süre muhafaza ile nakillerinde

* Nükleer reaktörlerde

* Yenilebilen yağların oksidasyonunun önlenmesinde

* Tanker, boru hattı ve rafinerilerin temizlenmesinde

* Tahıl silolarında

* Isıl işlem fırınlarında kontrollü atmosfer sağlanmasında

* Cam ve çelik yapımında

* Kömür madenlerinin güvenliğinde ve yangın söndürmede

* Fermantasyonda

* Gıda ve hassas nesnelerin paketlenmesinde (Modifiye paketleme)

* Petrol ve gaz kuyularının tahriklendirilmesinde

* Doku dondurma ve saklamada

* Metallerin sıkı geçme işlemlerinde

* Kalıplamada

* Film ekstrüzyonda ve proses ekipmanlarında soğutucu olarak Proses solventlerinin geri kazanımında

* Kimyasal ayıraç ve ayıraç taşıyıcı olarak



PETROL SANAYİ:


•ENKE AZOT JENERATÖRLERİ ile ürün tankları azotla yastıklanarak, ürünün daha güvenli ve kaliteli saklanması sağlanır.

•Azot gazı, ürün transferinde kullanılacak maliyet açısından en uygun gazdır.

•Mevcut ve eski petrol yataklarınının üretimi, azot enjeksiyonu ile arttırılabilir.

•Azot gazı enjeksiyonu ile mevcut yatakların üretim performansı arttırılabilir.

•Azot kullanımının en önemli yararlarından birisi de delik dibi yangın riskini asgariye düşürmektir.

•Delme sıvısına azot enjeksiyonu sayesinde, daha iyi "underbalanced drilling" yapmak mümkündür.

•Delme sıvısına azot enjeksiyonu yapılarak, sıvı yoğunluğunu düşürme, daha düşük delik dibi hidrostatik basıncı sağlar.



DENİZCİLİK:


Kullandığımız yüksek teknoloji ve sahip olduğumuz deneyimle denizcilik sektörüne özel çözümler üretmekteyiz. MMP Tip Azot Jeneratörleri, denizcilik sektörü için tasarlanmış olup ihtiyaç doğrultusunda bağımsız üniteler veya anahtar teslim entegre sistemler olarak sunulmaktadır. Azot jeneratörü tesislerinin lider tedarikçisi olarak, denizcilik sektörüne yastıklama, süpürme ve diğer uygulama alanlarına uygun olarak en yüksek standartlarda hizmet vermekteyiz. Sistemlerimiz, getirdiği çözümlerle gemide bağımsız olarak azot kullanmanıza imkan sağlamasının yanı sıra, çok çeşitli avantajlar sunar.

  Sistemlerimiz:

•Kompakt bir tasarıma sahiptir ve taşınabilir.

•Güvenli ve düşük maliyetli azot üretim sistemidir.

•Dünyanın geçirgenliği en yüksek membranları kullanılmaktadır.

•Üretim için düşük hava basıncı yeterlidir. Rakiplerine oranla daha düşük bakım masrafı gerektirir.

•Havanın ısıtılması için herhangi bir proses ısıtıcısına ihtiyaç duyulmadığından daha düşük enerji sarfiyatı ve güvenli kullanım söz konusudur.

•Kullanımı kolaydır ve çalıştırma panelinin fonksiyonları pratiktir. •Operatör paneli Türkçe ve İngilizce' dir.

•Maksimum hava akış koşullarında karbon partiküllerin hareket etmesini (fluidization) engelleyecek şekilde kusursuz bir tasarıma sahip olan bir Karbon Adsorpsiyon Kulesi mevcuttur.

•Pratik borulama sistemi, karbon değişimi işlemini kolaylaştırır.



GIDA (MODİFİYE ATMOSFERDE PAKETLEME (MAP) UYGULAMASI):


Gıda ürünleri, soframıza gelene kadar doğal tazeliğini korumak için zamana karşı yarışır. Tazeliğini ve kalitesini koruyamayan ürünlerin raf ömrü kısalır. AZOT JENERATÖRLERİ'nin ürettiği MAP atmosferi altında paketlenmesi durumunda, ürünlerin doğal yollardan ve ilk günkü tazeliğini korunarak, uzun süre saklanması sağlanır.

Bitkisel yağ, şarap, meyve suyu, sıvı, katı veya toz şeklindeki gıdaların paketlenmesinde kullanılan azot gazı, sağladığı koruma örtüsüyle bakteri üremesi engellenir. Böylece gıdaların tazeliği korunurken, fermentasyon oluşumu da kontrol altına alınmış olur.

ENKE olarak, en etkin PSA veya membran teknolojilerinden birini seçmeniz konusunda size destek vermekteyiz. Modifiye atmosfer alanında yeni faaliyet göstermeye başladıysanız, dizayn mühendislerimiz özel uygulama alanınıza göre en etkin gaz karışım oranını ve en düşük maliyetli çözümü geliştirmenize yardımcı olmaktadırlar.

Azotun gıda imalat proseslerinde uygulanması, gıda depo tanklarının üst veya alt kısmından azotun püskürtülmesi ve mevcut gıda sirkülasyon sistemine azotun enjekte edilmesi şeklinde olmaktadır. ENKE AZOT JENERATÖRLERİ'yle % 99.9999 saflıkta azot üretilebilebilirken, %97-99.9 saflık birçok gıda uygulaması için yeterlidir.

•Kullanım kolaylığı

•Tam otomatik ve güvenli operasyon

•Düşük işletim maliyeti

•Çevre dostu

Prensipleri temel alınarak tasarlanmış olan ENKE AZOT JENERATÖRÜ sistemlerimiz, MAP uygulamasıyla gıda sektörüne özel çözümler sunar.



İÇECEKLER:


ENKE azot üretme sistemleri, sunduğu çözümlerle içeceklerin korunmasını sağlar. Bunun yanı sıra, bira işletmeleri ve benzeri tüketicilere yönelik karışım gazı sistemleri de mevcuttur.Azotun alkolsüz içecekler,

bira ve şarap üretimi ve dağıtımında kullanılmasının iki önemli amacı vardır.

1)Biracılık sektöründe, tankların ve fıçıların basınçlı gaz tüpleri yerine, ENKE AZOT JENERATÖRLERİ'yle yastıklanması, güvenli ve ekonomik çözümler yaratır.

2)Azot, borulama yoluyla ürün transfer prosesinde kullanılabilen mükemmel bir gazdır. Azot, ürünün boru devrelerinde akmasını sağlarken aynı zamanda ürünün bozulması veya boruda yabancı madde oluşması riskini engeller. Temelde azot çok etkili bir itici gaz olduğu için, herhangi bir ürün olmadığı zaman bile tüm sistemin temiz kalmasını sağlar ve bakteri oluşumunun önüne geçer.

Bira üreticilerinin mevcut CO2 sistemine azot jeneratörü eklenmesi mümkündür veya N2 / CO2 karışım gazı jeneratörü sisteme eklenebilir.

Tasarladığımız azot üretim sistemlerinden elde edilen azot gazının, şarap yapımı ve şişelenmesinde kullanımı büyük avantajlar sağlar. Bu alandaki tecrübemizi, şarap sektörüne aktarırken kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik. Sistemlerimizin bu alanda kullanılmasıyla ilgili en büyük avantaj, şarap tankının üzerinde kalan boşluğun azot gazıyla doldurulmasıdır.

Bu şekilde şarap kalitesi artar, raf ömrü uzar ve bakteri oluşumu engellenir. Ayrıca oksidasyon sorununun neden olduğu dezavantajlar da tamamen ortadan kalkar.

ENKE AZOT JENERATÖRLERİ, ortamdan CO2, H2S, ve SO2 gazlarının arındırılması avantajını da sağlar. Şarabın azotla transfer edilmesi, bir diğer uygulama alanıdır. Söz konusu yöntemin tercih edilme nedeni, oksijenle çok sınırlı temasın sağlamasının yanı sıra şarabın özelliklerine yönelik hassas bir uygulama oluşudur.



OKSİJENSİZLEŞTİRME:


Yanıcı madde + oksijen + sıcaklık yanma üçgenini oluşturur. Azot gazı kullanılarak yanma üçgeni içindeki oksijen uzaklaştırılır ve patlamanın oluşması engellenir. Azot gazıyla oksijenden arındırma prosesi, yanıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasında kullanılır.

Megatek, petrol yatakları, deniz üstündeki platformlar, kimyasal tesisler, kimyasal madde taşıyan gemiler, düşük seviyedeki oksijen atmosferinin temel güvenlik unsuru olarak, gerekli olduğu her türlü imalat tesislerine yönelik azot üretim sistemlerini tasarlar ve imalatını yapar. En düşük maliyetle en yüksek kaliteyi sunan PSA ve membran sistemlerimiz, her zaman en mantıklı çözümü sunar.



PLASTİK ENJEKSİYON:


Gaz destekli plastik enjeksiyon, gazın kontrollü basınç altında kalıba girdikten sonra kalıba alınmış plastiğe enjekte edilmesidir. Azot en az direnç gösteren yoldan geçer ve dolayısıyla plastiğin hala kalıplanma işleminin devam ettiği daha kalın kısımlarına doğru yol alır. Gaz, sürekliliği olan içi boş kanallar oluşturur ve kalıbın boşluğunu plastik ve gazla doldurur, plastiğe basınç uygular. Aynı zamanda onu soğutur, sertleştirir ve plastiğin hacimsel küçülmesini telafi etmek amacıyla genişleme sağlar. Bu uygulamada Kalıp açılmadan ve kalıplanan malzeme dışarı çıkartılmadan önce azot gazı tükenir. ENKE AZOT JENERATÖRLERİ 350 bar basınçta azot çözümleri sunmaktadır. Azot uygulamasının sağladığı avantajlar şunlardır:

•Daha az malzeme ihtiyacı

•Periyot süresinin azalması

•Kalıpların daha az yıpranması

•Üretilen parça kalitesinin artması



LAZER KESİM:


Lazerlerin yapısına bağlı olarak, kesme işlemi sırasında yüksek saflıkta azot gazı gerekmektedir. Lazer kesimi için gerekli olan azotu temin etmenin en uygun ve düşük maliyetli çözümü olarak ENKE AZOT JENERATÖRLERİ'ni sunmaktayız. Yardımcı gaz olarak kullanılan azotun uygun kalite ve miktarda olması, lazer kesim işlemi sırasında büyük önem taşır. Azot gazı çelik, paslanmaz çelik, aluminyum vs.'nin kesilmesi sırasında kullanılmaktadır. Hassas uç kesimler için yüksek safiyet gerekirken, karbon çelik parçaların kesimi için % 95-% 98 saflıkta azot gazı yeterli olmaktadır.

Lazer kesimi işlemindeki farklı ihtiyaçların tamamı, bu uygulama için özel olarak geliştirilmiş yüksek basınçlı ENKE AZOT JENERATÖRLERİ tarafından karşılanır.



LEHİM:


İnert ortamda gerçekleştirilen lehimleme işlemi kaliteyi ve verimliliği artırır.

Lehimlemede, azotun sağladığı en büyük fayda, oksidasyonu azaltması ve lehim kalitesini artırmasıdır.



TAŞIT LASTİĞİ DOLUMU:


ENKE Lastik Şişirme sistemleri, araba ve lastik sektörüne büyük bir yenilik getirmiştir. Lastiklerin şişirilmesinde kullanılan azot gazını üreten sistemlerimiz lastiklerin kalitesini artırmakta ve ömrünü uzatmaktadır. Sunduğumuz çözüm, lastiklerin havayla şişirilmesiyle karşılaştırıldığı zaman büyük avantajlar sağlamaktadır. Mevcut hava kompresörüne kolayca bağlanan ve birkaç dakika içinde azot üretecek hale gelen sistemimizde hareketli parça yoktur, sessiz çalışır ve yıllık bakımı kolaydır.


Sistemin özellikleri şunlardır:

•Aktif karbon filtresi yerine karbon kulesi kullanımı

•Yüksek kalitede hava arıtma ünitesi

•Tasarıma bağlı kullanılan membranın daha uzun ömürlü olması

•Azot kullanılmadığı zaman hava tüketimi olmaması

•Lastiğin şişmesi için gerekli olan saflıkta ve yüksek kalitede azot üretilmesi •Dar alanlarda kullanılmaya uygun kompakt tasarıma sahip olması

•Sessiz çalışması

•Hareketli parça olmaması

•Minimum düzeyde bakım ihtiyacı

•Teknik destek

•Stoktan yedek parça temini


Sistemin sağladığı avantajlar:

•Araçlarda yakıt ekonomisi sağlar. Uygun gaz basıncı verildiğinde, lastiğin yuvarlanma direnci azaldığı için yıpranmaz.

•Azot oksijene oranla lastiğin içinde daha yavaş hareket ettiği için, içerdeki basınç dengesi korunur.

•Azot kuru bir gaz olduğu için, jant paslanma ve oksidasyon sorunu ortadan kalkar.

•Lastiğin patlama riski büyük oranda azaldığı için, daha emniyetli sürüş imkanı doğar.